Exam: Passed! & gratis Drumsticks - Reisverslag uit Borås, Zweden van Dieke Klijn - WaarBenJij.nu Exam: Passed! & gratis Drumsticks - Reisverslag uit Borås, Zweden van Dieke Klijn - WaarBenJij.nu

Exam: Passed! & gratis Drumsticks

Door: diekeinzweden

Blijf op de hoogte en volg Dieke

02 September 2010 | Zweden, Borås

Jaaaa, sowieso voor één cursus geslaagd!
Ik kan nu 1, 2, 3, jazeker, zelfs 100 glazen bier/wijn/cola bestellen! Jullie mogen nu allemaal (tegelijk?!) langskomen!

Vorige week besloten Anna (Manchester) en ik om maar weer eens loempia's te gaan eten bij het Thais take-away restaurant. De bus kwam aanrijden. En stopte. De bus was propvol, over het algemeen met héél erg vrolijke tieners, allemaal met twee zwarte strepen op hun gezicht en dezelfde outfit. Hardop vroegen we ons af wat voor Zweeds vreemd ritueel dit zou zijn.
Het leek erg gezellig, maar deze bus lieten we toch maar even passeren.

De volgende bus kwam wat later en was een stuk rustiger. Wel kwamen er nog twee laatkomers aangerend; zwarte strepen, zelfde outfit en ook erg vrolijk.
Toen ik zei dat ze de eerste bus gemist hadden keek ze me glimlachend aan en bedankte ze me voor het informeren.
Wat er aan de hand was: ze waren naar hun eerste jaar (van iets met school) gegaan en hadden nu een feestje. Omdat je in Zweden vanaf je 18de mag drinken, maar pas vanaf je 20ste de System bolaget in mag, hadden de tweede- en derdejaars alcohol voor hun ingeslagen. Ze waren nu op weg naar dat feest. "Ik ben al heel dronken", zei de jongen, terwijl hij tegen me aanhing. De volgende vraag is waarschijnlijk de beste die ik ooit in me leven gehad heb, en ik denk niet dat die ooit nog overtroffen gaat worden: "Are you Swedish?"
Mijn initiële antwoord zou iets in deze richting zijn geweest: "NEE RANDDEBIEL, IK STA NET TIEN MINUTEN IN HET ENGELS TEGEN JE AAN TE PRATEN."
Maar in de echte wereld moest ik lachen en zei ik dat ik uit Nederland kom. Toen kon het niet meer stuk en werden Anna en ik gelijk uitgenodigd om óók naar het feest te gaan.

Hebben we toch maar niet gedaan. Immers, we wilden loempia's eten!

Ha, nog meer over eten trouwens! Gisteren was er een workshop voor de eerstejaarsstudenten (die eigenlijk tweedejaars zijn, want hebben al een introductiejaar achter de rug voordat ze aan de eigenlijke studie beginnen); ze maakten in groepen van 5 een outfit, dmv lappen stof die ze zelf hadden meegenomen.
Omdat Anna meedeed, besloten we (=Exchange Students Fashion Design) om vijf uur naar de pub night (is alle alcohol 20 kronen) te gaan waar alle creaties zouden worden getoond. Uiteindelijk niet heel veel meegekregen van de show, want er stonden veel mensen voor. De sfeer was wel erg leuk :)

Anyways, de show was over en we praatte nog wat na, toen we zagen dat ze allemaal schalen eten neerzette! even later konden we een bordje plus servetje pakken en mee-eten!
Na een halfuur komt Annelin, de buitenlandcoördinator, op ons afgelopen en vraagt of we wat mee willen nemen voor thuis. Niemand zegt iets, behalve ondergetekende die volmondig "YEEEEEEEES, please" roept.
Anna was even weg, maar bij terugkomst bleek dat die ook niet vies was van gratis eten. (Kip en quiche, ik zeg het u!). We hebben vervolgens zo subtiel mogelijk kip en quiche in plastic zakjes gepropt. Dit was nog best een kunst, want iedereen was nog gewoon aan het eten.
Wil ik wel even zeggen dat er nog schalen, en schalen met voedsel waren, dus we hebben niemands kip en quiche weggestolen.
Anna heeft vervolgens al haar kip in een dronken bui opgegeten (6 stuks), maar ik heb die netjes bewaard voor vandaag en morgen :) (ik was ook na één corona weggegaan, Anna niet, blijkbaar).
Want ik had die avond een chili-avond! Wat er op neerkomt dat we chili hebben gemaakt en tussendoor 'Little Miss Sunshine' hebben gekeken. Ik hou van die film!

Oei, nu lijkt het of ik me hier alleen maar vol zit te proppen. Maaaaaar, vanochtend heb ik wel hardgelopen, dus.
En ik heb ook mn was gedaan en mn bed opgemaakt. Én ik heb vandaag mn portfolio laten zien op school en alles was prima.
Én ondertussen haal ik ook nog adem enzo.

Dus.
(ik denk niet dat ik nu moet zeggen dat we met de Designers hebben afgesproken om 18 sept. met zn allen te eten en een wijntje te drinken?
Want dan bestaat hierbij bovenstaande zin niet.)

Morgenochtend de introductie in de naaizaal, paspop huren en een bureau in bezit nemen! En vervolgens, om één uur, ontmoeten we de Zweedse studenten met wie we dit project volgen!
Maandag gaan we echt beginnen.
En morgenavond hebben we een poolparty in het zwembad!
(Moet ik nu ook niet zeggen dat ik me steeds vergeet op te geven voor het studentendiner? Nee? Dan heb ik niks gezegd.)

• 03 September 2010 - 08:19

Jolien:

Hey Dieke,

echt leuk om te horen dat je het zo naar je zin hebt. Heb je nu al veel school gehad?
    Ik ben deze week weer begonnen. En het mooie met mijn rooster is, dat ik op dinsdagmiddag al weekend heb. Wel een weekend met heel veel huiswerk, maar dat ter zijde;)

Heel veel plezier daar;)

kus

• 06 September 2010 - 17:00

Samantha:

Klinkt allemaal eeerrgg lekker haha! Leuke dingen maak je mee:)

xx