Jeutteburrie II
Door: diekeinzweden
Blijf op de hoogte en volg Dieke
15 Augustus 2010 | Zweden, Borås
De avond daarvoor zijn we in het centrum van Boras naar de laatste 'zomer donderdag' geweest. Een groot podium op het plein in Boras, waar jong en oud verzameld om te luisteren naar Sverige's finest.
Even verderop in het park is een dansvloer aangelegd waar ook weer jong en oud staat te walsen (oid).
Leuk sfeertje, maar ook wel een beetje saai.
De volgende dag druppelden we één voor één het klaslokaal binnen. Vervolgens strompelde Anna de les in. Vermoedelijk had ze een leuke avond in Boras gehad, maar helemaal zeker wist ze het niet meer. Na 3 liter rode wijn is het natuurlijk ook pittig om overal je aandacht bij te houden.
Anna had even een paar minuutjes voor zichzelf nodig, maar was daarna min of meer klaar om mee naar Göteborg te gaan. Daar eenmaal aangekomen was het tijd voor Ficka! Ficka is een soort koffiepauze die zo vaak mogelijk op een dag wordt ingelast, erg fijn.
Vandaag zouden we op sleeptouwe worden genomen door een andere groep uitwisselingsstudenten die hun taalcursus in Göteborg doen. Het originele plan was dat we zouden worden opgesplitst in 6 groepen, en allemaal wat anders gingen doen. Na alle dagplanningen van de groepen besloot de meerderheid van onze groep naar de eilanden bij Göteborg te varen, daar rond te wandelen en, weer terug in het centrum, wat te gaan eten.
De reis met de pond was zelf al super. In Göteborg schijnt in mijn boek altijd de zon, dus het was geen probleem om de hele dag buiten door te brengen.
We stapten uit op Källö, wat -geloof ik- één van de groenste eilanden is. Heel klein, heel mooi. Overigens wonen de meeste mensen permanent op de eilanden. Dat vond ik opvallend, omdat ze voor ieder wissewasje terug naar het vasteland moeten.
Källö was super! Prachtig om rond te lopen, en een halfuur voordat de pond weer terug zou komen besloten we de hele ronde over het eiland te lopen. Klimmen, klauteren, door de modder en mossig gras... Ik was blij dat ik mijn schoenen uit had gedaan: a) Betere grip op de stenen waar we overheen moesten, b) Jasmins shoenen kleurden van stralend wit naar baggerbruin, c) deze toch stond gelijk aan gratis voetscrub met modderbad.
Uiteindelijk moesten we nog goed doorstappen om de pond te halen, maar het was het helemaal waard.
Terug in het centrum zijn we wat verspreid in restaurantjes gaan zitten. We waren uitgestapt in het oudste gedeelte, ik heb er eerder een foto van geplaatst (dat smalle straatje, dáár). Een goede boereomelet en een glaasje witte wijn van 89 kronen (goedemorgen!) later, was het tijd om nog maar eens door Göteborg rond te hobbelen.
Om halftien is een kleine groep naar huis gegaan, ik ook. Helemaal kapot, maar wel voldaan.
Gistermiddag zijn we met praktisch de hele groep naar een meer in Boras geweest. Overal hier staan bbq's (serieus, zelfs in de dierentuin), die je te pas en te onpas kunt gebruiken. Ook weer erg gezellig, en zelfs even in het meer gezwommen!
Morgen gaan we weer op excursie, maar waarheen precies weet eigenlijk niemand.